Uw huis veilig

Moet je je matras eens in de zoveel tijd draaien of omdraaien?

Geplaatst op

Bij het onderhouden van je matras hoort het draaien of omdraaien van je matras. Waarschijnlijk heeft je moeder dit vroeger wel tegen je gezegd, of zag je haar je matras draaien of omdraaien. Dit deed ze uiteraard niet zonder reden! Het matras gaat langer mee en het draaien of omdraaien van je matras bevorderd de slaapkwaliteit. Let erop dat niet alle soorten matras geschikt zijn om, om te draaien. Als je een eenzijdig matras hebt dan kun je deze enkel draaien. 

Het verschil tussen draaien en omdraaien van een matras

Zowel het omdraaien als het roteren van je matras helpt om een ‘egaal’ matras te behouden. Maar doordat elk matras anders in elkaar zit, heeft elk matras andere onderhoudsbehoeften. Niet alle typen matrassen hoeven te worden omgedraaid of gedraaid. Soms kan dit zelfs averechts werken. 

Wat is het verschil tussen draaien en omdraaien?

Draaien: draaien van het matras betekent dat je deze 180 graden draait. Het deel waar eerst je hoofd lag, liggen nu je voeten op en andersom.   

Omdraaien: Het omdraaien van je matras betekent dat je echt de andere kant van het matras gebruikt. Je gebruikt hier beide kanten van het matras afwisselend om op te slapen.  

Omdraaien van het matras 

Als je lang op dezelfde kant van je matras slaapt, laat je lichaam uiteindelijk een grote afdruk achter. Het omdraaien van de matras of zelfs het draaien ervan kan deze inkepingen voorkomen omdat je je gewicht over het hele bed verdeeld. Dit principe werkt alleen nog maar bij dubbelzijdige binnenveringsmatrassen. We raden aan je matras 1x in de 6 maanden om te draaien. 

Welke soorten matrassen moet je niet omdraaien?

De meeste traagschuim-, latex- en hybride matrassen zijn eenzijdig. Dit betekent dat je deze niet mag omdraaien. Het omdraaien van eenzijdige matrassen leidt tot een overmatige druk op de comfortlaag, waardoor het matras beschadigd. Lees altijd op het etiket of je dit type matras wel mag draaien. Staat het niet op het label? Vraag dan advies bij een winkel die gespecialiseerd is in het verkopen van matrassen, zoals de specialisten van matrassenman.nl. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij uwhuisveilig.nl lees je wat je kan doen om je woning veilig en comfortabel te maken.

Contactgegevens

Via info @ uwhuisveilig.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden