Uw huis veilig

Lezen en gezondheidsvoordelen

Geplaatst op

Wat halen mensen precies uit het lezen van boeken? Is het gewoon een kwestie van plezier of zijn er voordelen die verder gaan dan dat? Het wetenschappelijke antwoord is een volmondige ‘ja’. Het lezen van boeken is goed voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid, die voordelen kunnen een leven lang meegaan. Ze beginnen in de vroege kinderjaren en gaan door tot in de oudere jaren. In deze blog een korte uitleg van hoe het lezen van boeken je hersenen en lichaam ten goede kan veranderen en dus succesvol maakt.

Lezen versterkt je brein

Verschillende onderzoeken geven aan dat lezen je letterlijk van gedachten kan doen veranderen. Met behulp van MRI-scans hebben onderzoekers bevestigd dat lezen een complex netwerk van circuits en signalen in de hersenen omvat. Naarmate je leesvaardigheid ouder wordt, worden die netwerken in je hersenen ook sterker en geavanceerder. Vooral het deel in de hersenen dat reageert op fysieke sensaties, zoals bewegen en pijn, neemt de hersenactiviteit toe.

Vermindert stress

Dagelijks een half uur lezen vermindert de bloeddruk, hartslag en depressieve gevoelens net zo effectief als yoga en/of humor. Aangezien tijdsdruk een van de meest genoemde redenen is voor een hoog stressniveau, kunnen die 30 minuten makkelijk in het dagelijkse schema worden opgenomen zonder te veel tijd van studie of werk af te leiden.

Lezen zorgt voor een goede nachtrust

Tegenwoordig sluit bijna iedereen zijn of haar dag af met een scherm. Het blauwe licht houdt je wakker en kan leiden tot ongewenste slaap resultaten. De beste manier om je dag af te sluiten is door te lezen. Je ogen worden op een gezonde manier moe en je vermijdt blauw licht.

Ben jij al een fan van lezen en heb je een uitgebreide boekenverzameling? Top, ga zo door. Het enige wat nog ontbreekt is een op maat gemaakte boekenkast van Gerard Keune. Zo heb je een mooi overzicht op je leesvoer.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij uwhuisveilig.nl lees je wat je kan doen om je woning veilig en comfortabel te maken.

Contactgegevens

Via info @ uwhuisveilig.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden