Uw huis veilig

Het laten taxeren van een woning

Geplaatst op

Wanneer je een woning hebt gekocht en je de hypotheek af wilt sluiten dien je een taxatierapport te kunnen overhandigen. Maar waarom moet dit eigenlijk? En hoe werkt dit precies? We leggen het graag aan je uit.  

Wat houdt een taxatierapport in?

In het taxatierapport dat is opgesteld door een taxateur schat hij of zij de waarde in van de woning. Hierbij spelen de zaken rondom de lokale woningmarkt mee. In het rapport onderbouwt de taxateur zijn of haar geschatte waarde van de woning. 

Wie taxeert je nieuwe woning? 

Je woning dien je te laten taxeren door een taxateur. Een taxateur werkt vaak bij een makelaarskantoor. De regel is dat je geen taxateur mag inschakelen van het makelaarskantoor waar je het huis hebt gekocht. Ook is het niet toegestaan om een taxateur van het makelaarskantoor in te schakelen waar jouw aankoopmakelaar werkt. Daarnaast dient deze taxateur het huis niet eerder te hebben getaxeerd. Op zoek naar een goede taxateur? Neem contact op met Kukvanoldeniel, de makelaar in Arnhem

Waarom dien je nieuwe woning te laten taxeren? 

De bank waar je de hypotheek afsluit wilt graag zekerheid hebben. Je nieuwe woning dient als onderpand voor je lening. Daarom is je maximale hypotheek gekoppeld aan de waarde van je woning. Je mag tegenwoordig 100% van de woningwaarde lenen en niet meer. Zo zorgt de bank ervoor dat zij zo min mogelijk risico loopt. 

De taxatiewaarde

De taxatiewaarde kan hoger, gelijk of lager uitvallen dan de koopsom. Wanneer de koopsom lager is dan de taxatiewaarde is er niets aan de hand en kun je een hypotheekbedrag krijgen die gelijk is aan de koopsom. Is de taxatiewaarde lager dan de koopsom? Dan kun je een lager bedrag lenen dan de koopsom. Je dient hier eigen geld bij te leggen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij uwhuisveilig.nl lees je wat je kan doen om je woning veilig en comfortabel te maken.

Contactgegevens

Via info @ uwhuisveilig.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden