Uw huis veilig

E-sigaretten niet goed voor tandvlees, zo blijkt uit onderzoek

Geplaatst op

Nicotinesmaakstoffen lijken een rol te spelen bij weefselschade. Elektronische sigaretten kunnen even schadelijk zijn voor tandvlees en tanden als gewone sigaretten, zo suggereert een nieuwe studie. In laboratoriumexperimenten hebben onderzoekers van de Universiteit van Rochester in New York het tandvlees van niet-rokers blootgesteld aan dampen van e-sigaretten.

Ben je op zoek naar goede informatievoorziening aangaande een goede mondhygiëne en een gezond gebit? Ga dan langs bij je tandarts. Als je nog geen vaste tandarts hebt en je bent woonachtig in Amsterdam, dan raden we je in het bijzonder aan om een afspraak te maken bij iSmile Tandartspraktijk.

De bevindingen van het onderzoek

Hun bevindingen lijken in te gaan tegen argumenten dat de op batterijen werkende apparaten een gezonder alternatief zijn voor het roken van sigaretten. “We hebben aangetoond dat wanneer de dampen van een e-sigaret worden verbrand, dit ervoor zorgt dat cellen ontstekingseiwitten vrijgeven,” zei studieleider Irfan Rahman. Deze verergeren op hun beurt “de stress binnen de cellen, wat resulteert in schade die kan leiden tot verschillende mondziekten,” legt Rahman uit, een hoogleraar milieugeneeskunde aan de School of Medicine and Dentistry. “Hoeveel en hoe vaak iemand e-sigaretten rookt, bepaalt de omvang van de schade aan het tandvlees en de mondholte,” voegde Rahman toe in een universitair nieuwsbericht.

De schadelijkheid van smaakstoffen

De onderzoekers ontdekten ook dat de smaakstoffen die in e-sigaretten worden gebruikt een rol spelen bij het beschadigen van cellen in de mond. “We leerden dat de smaakstoffen — sommige meer dan andere — de schade aan de cellen nog erger maakten,” zei studie co-auteur Fawad Javed. “Het is belangrijk om te onthouden dat e-sigaretten nicotine bevatten, waarvan bekend is dat het bijdraagt aan tandvleesaandoeningen,” voegde Javed toe, een postdoctorale resident aan het Instituut voor Mondgezondheid van de universiteit. Meer onderzoek, met inbegrip van lange termijn en vergelijkende studies, zijn nodig om de gezondheidseffecten van e-sigaretten beter te begrijpen, zei Rahman. Hij drong er bij de fabrikanten op aan om alle materialen en chemicaliën die worden gebruikt in e-sigaretten bekend te maken, zodat consumenten de mogelijke gevaren begrijpen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij uwhuisveilig.nl lees je wat je kan doen om je woning veilig en comfortabel te maken.

Contactgegevens

Via info @ uwhuisveilig.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden