Uw huis veilig

De beste tips voor het onderhouden van een rieten dak

Geplaatst op

Ben je van plan een woning te kopen met een rieten dak? Dan zijn er een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden. Er kan namelijk een groot verschil zitten tussen een goed en slecht geplaatst dak. Het is daarom handig om te achterhalen door wie het dak precies is geplaatst. Het beste is om een ervaren rietdekker het rieten dak te laten inspecteren zodat je precies weet waar je aan toe bent. Met een goed geplaatst rieten dak ben je weinig moeite kwijt aan periodiek onderhoud en voorkom je een hoop problemen.

De staat van het rieten dak

De eerste stap is om het riet goed van dichtbij te inspecteren. Het rieten dak staat net zoals elke woning bloot aan alle dagelijkse weersomstandigheden. Dit heeft een groot effect op een rieten dak. Daarom is het extra belangrijk dat het riet goed gelegd is. Je moet hierbij letten op:

  • De onderconstructie van het dak
  • De aanwezigheid van dakkapellen en raamwerk
  • Kwaliteit van het aanwezige riet
  • Gemiddelde weersomstandigheden van je woning

De directe omgeving van je woning heeft ook invloed op je rieten dak. Heb je bijvoorbeeld veel bomen om je woning staan? Dan zal vocht langer in de lucht blijven hangen. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld mos en alg-vorming op het dak. Te herkennen aan de bekende groene laag bovenop het rieten dak. Met deze details kun je uiteindelijk een onderhoudsschema opstellen en kan je het beste onderhoud verlenen aan het rieten dak.

Extra aandachtspunten met een rieten dak

Een rieten dak wordt door velen vogels en andere diersoorten als een ideaal woonplek gezien. Dat gaat vaak ongestoord, maar kan voor jou diverse dak-problemen veroorzaken. Ze tasten namelijk plekken in het riet zodanig aan, dat er verschillende zwakke plekken ontstaan. Dit kan weer zorgen voor lekkages of bijvoorbeeld een gat in de isolatie. Wees dus waakzaam of er vogels zich gaan nestelen in je rieten dak. Je kan dit vaak al oplossen door een net te laten plaatsen over het gehele rieten dak. Het is niet aan te raden om hier zelf mee aan de slag te gaan. Laat dit doen door een ervaren rietdekker specialist.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden