Uw huis veilig

Aluminium, het materiaal van de moderne tijd

Geplaatst op

Aluminium is een uiterst veelzijdig metaal met een aantal voordelen, het is bekend als een lichtgewicht en flexibele partner in crime. Het kan worden gegoten, gesmolten, gevormd, machinaal bewerkt en geëxtrudeerd, wat betekent dat het in een verscheidenheid van vormen kan worden vervaardigd en vervolgens kan worden gefabriceerd voor een verscheidenheid van toepassingen.

Door de extreme veelzijdigheid en sterkte wordt het gebruik van aluminium steeds populairder, vooral door de voordelen die het te bieden heeft. Door het proces van aluminiumextrusie kan het in steeds complexere ontwerpen worden geleverd. Deze extrusie kan worden geleverd in een verscheidenheid van afwerkingen, waaronder geanodiseerd, geslepen of geverfd en kan vervolgens verder worden bewerkt of vervaardigd.

Lichtgewicht

Het is een bekend lichtgewicht metaal met een soortelijk gewicht van ongeveer 2,71 g/cm3. Het is ongeveer een derde van het gewicht van staal, waardoor het gemakkelijker en goedkoper te transporteren is dan de meeste andere metalen. De sterkte van aluminium kan worden aangepast met behulp van verschillende legeringselementen om betere voordelen te bieden, zoals hogere sterkte of gemakkelijkere vervormbaarheid. Door het lichte gewicht, de corrosiebestendigheid en het gemak waarmee het kan worden vervaardigd, zijn aluminium platen de beste keuze voor projecten zoals voertuigbekleding, kunstwerken, bekleding van gebouwen en keukeninrichting, naast andere toepassingen.

Corrosiebestendigheid

Aluminium is een corrosiebestendig metaal dat op natuurlijke wijze een beschermende coating genereert. De gevormde laag is uiterst dun en ontstaat wanneer aluminium in contact komt met een oxiderende omgeving. Deze beschermende aluminiumoxidelaag helpt het oppervlak van het metaal te beschermen tegen corrosie. Bovendien kan een oppervlaktebehandeling, zoals verven of anodiseren, de algemene corrosieweerstand van het metaal nog verbeteren.

Elektrische en thermische geleidbaarheid

Het is een uitstekende geleider van warmte en elektriciteit. Hoewel aluminium niet zo goed geleidt als koper, is het ongeveer een derde van het gewicht, wat betekent dat een aluminiumdraad met de helft van het gewicht van een koperdraad dezelfde hoeveelheid elektrische weerstand heeft. Daarom is aluminium het meest gebruikte materiaal voor elektriciteitstransmissielijnen. Het is ook een uitstekende warmtegeleider en wordt gebruikt als koellichaam in een verscheidenheid van toepassingen zoals LED-lampen, elektrische producten, computermoederborden, enz.

Reflectievermogen en buigzaamheid

Een ander voordeel van aluminium is dat het dient als een goede reflector. Het wordt gebruikt in reddingsdekens en verlichtingsarmaturen omwille van zijn vermogen om zowel licht als warmte te reflecteren.

Recycleerbaarheid

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is aluminium 100% recycleerbaar en tijdens het recyclageproces behoudt het al zijn oorspronkelijke eigenschappen. Tijdens de productie is het rendabeler om gerecycleerd metaal te gebruiken dan metaal uit de grond te halen en dus wordt tijdens de productie zoveel mogelijk gerecycleerd materiaal gebruikt.

Bewerkingsmachines zijn er nodig om op een goede manier aluminum voor allerlei toepassingen te kunnen gebruiken. Zo kun je gemakkelijk aluminium op maat maken zodat het bijvoorbeeld in een raam verwerkt kan worden. Het voordeel van aluminium is zoals eerder gezegd dat het niet roest. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij uwhuisveilig.nl lees je wat je kan doen om je woning veilig en comfortabel te maken.

Contactgegevens

Via info @ uwhuisveilig.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden